Probleemgedrag gerelateerd aan medisch

Probleemgedrag van uw hond kan gerelateerd zijn aan een medische oorzaak.

Naast het inschakelen van hulp van een gedegen hondenschool of gedragstherapeut is het zeker verstandig ook altijd uw dierenarts te raadplegen om een uitgebreid lichamelijk onder zoek te laten uitvoeren. Fysieke problemen (neurologisch
, endocrien (m.b.t. bv. hormonen), lever, blaas en urinewegen, spieren en botten (pijn is hierbij de belangrijkste factor), spijsverteringssysteem, huid) kunnen een oorzaak zijn waarom de hond bijv. angst of agressie vertoond.

Waarom dit verhaal!

Lees het onderstaande verhaal van een radeloze eigenaar, die contact zocht met de SDRN (Een zeer triest verhaal met een mooie afloop tot op heden, maar vooral om u wakker te maken en goed naar uw dier te blijven kijken en zeker meerder wegen te bewandelen bij problemen met uw dier)

Onze doberwomann Jikke is bijna 3. Al meer dan twee jaar is Jikke onder invloed van haar trauma dat ze op een leeftijd van 6 maanden is aangevallen door een agressieve hond en 3 uur lang zoek is geweest. Ze was zoek en liep over het boerenland. Ze was toen tijdelijk in een opvang omdat ik enkele dagen naar het buitenland moest. Ze werd na uren dwalen door een vreemde gevonden en naar onze dierenarts gebracht. Die belde ons dat ze gelukkig was gevonden. Daarna was ze altijd bang voor iedere viervoeter. Paarden, koeien, schapen, honden, katten. Ze klom op mijn rug onder mijn jas. Zoveel angst dat ze alles liet lopen als ze een andere viervoeter zag. Het moet erg heftig zijn geweest voor haar. We kregen vele adviezen en eigenlijk zei iedereen dat we beter moesten trainen. Dierenarts, hondentrainer, hondentherapeut, etc, etc, etc, etc. Ik werd er moedeloos van. Ik deed het maar stond er nooit achter. Er was iets anders aan de hand. Teneinderaad besloten mijn vrouw en ik Jikke in te laten slapen. Met pijn in het hart en met een gevoel dat er iets anders was en dat wij en de professionals het niet konden vinden. Toch was ze een gevaar voor andere honden, maar ook voor onze kleinkids. Het was niet te doen. Toch heb ik toen nog Dobermann Rescue (Nicole) gebeld. Zij heeft ervaring met dobers en kent hun gedrag, problemen, oplossingen en hun baasjes. Hele verhaal gedaan. Haar conclusie. Inslapen. Dobermann Rescue kan Jikke niet herplaatsen. Shit – shit – shit. Na nog enkele dagen Whatsapp gesprekken, krijgt Nicole een idee. Check haar T3, T4 hormoon (Schildklier). Ik alles uitgezocht. Dat heeft idd met gedrag te maken. Kan beïnvloedt worden door een traumatische ervaring. Klopte allemaal. Met dierenarts gecheckt. Tegen zijn beter weten in bloed laten checken. Dierenarts was het voor de uitslag ook eens met ons. Inslapen. Krijgen we een uitslag dat ze een schildklierafwijking heeft. Ben nog nooit zo blij met een afwijking geweest. Ze heeft een traag werkende schildklier. Normaal zijn dieren dan te dik. Maar Jikke is atletisch, snel, leergierig, enthousiast, fanatiek, fysiek. Zoals een dober moet zijn. Normaal zijn dieren met een traag werkende schildklier sloom en moe. Jikke is tegenovergesteld. Ze is een superfitte meid. Ze is een superkanjer en de mooiste, beste, superste doberwomann die er is. Niets wees op een traag werkende schildklier. Door het toch door te drukken bij de dierenarts zijn we erachter gekomen. Nu heeft ze medicijnen en Jikke vertoonde in minder dan 24 uur ander gedrag. Ze hoefde niet meer te blaffen als ze andere honden, kinderen, paarden, schapen zag. Ze heeft minder stress. We zijn nu 3 dagen verder en Jikke gaat elke dag beter. Tegen alle adviezen van al die andere professionals in. Ik ben behoorlijk teleurgesteld in de kennis en de aanpak van die zgn. honden-professionals. Dat zijn veel te vaak adviezen op basis van korte klappen en eerste ingevingen. Jikke kan weer alles. Luistert zoals het moet. Kent alle commando’s. Ze is en was al door en door getraind. Ze doet wat ze moet en laat weer zien wat ze al kon. Kortom… hier komt een belangrijke tip: kijk naar je hond. Jij kent je eigen hond het best en neem niet zo maar adviezen van anderen aan maar blijf kritisch. Wij hebben Jikke terug. Dank je wel Nicole van Dobermann Rescue! Je bent een kanjer!

Natuurlijk blijven we alles op de voet volgen. Het is geen gelopen race. Maar het motto blijft overeind. Kijk naar je hond en blijf kritisch.

Nu wil ik niet zeggen dat dit bij alle honden de oorzaak is in geval van agressie of angst, maar het onderwerp schilklier en afwijkend gedrag is in mijn ogen een nog te onbekend fenomeen.

Ik wil daarom graag onderstaande link met jullie delen,

Afwijkend gedrag en schildklier KLIK HIER

Het is echt heel belangrijk je bij probleemgedrag naar de gehele hond kijkt mentaal en fysiek.

Geef een reactie