februari starten we met de maand van het gebit

GOEDE GEBITSVERZORGING IS ECHT NOODZAKELIJK…..

Uit onderzoek blijkt dat 8 van de 10 honden en 2 van de 3 katten gebitsproblemen hebben, die bij de baasjes vaak onopgemerkt blijven. En gezond gebit is erg belangrijk voor uw hond. Net als mensen kunnen honden en katten last krijgen van tandplak en tandsteen. 

Tandplak kan tandvleesontstekingen veroorzaken, te vergelijken met een wond. Zo’n ontsteking veroorzaakt pijnlijk, rood of zelfs bloedend tandvlees en losse gebitselementen. Ontstoken tandvlees kan ook leiden tot infecties elders in het lichaam, doordat bacteriën via de wond in de bek rechtstreeks in de bloedbaan komen. Dit kan bijvoorbeeld een ontsteking van de hartkleppen of nieren veroorzaken. Ook andersom kunnen afwijkingen elders in het lichaam een effect hebben op het gebit. Nierafwijkingen kunnen bijvoorbeeld tandvleesontstekingen mede in stand houden.

DAAROM, vragen dierenartsen elk jaar in deze maand extra aandacht voor het gebit! Natuurlijk verdiend het gebit van je hond of kat ook regelmatige controles gedurende de rest van het jaar!

Regelmatige zelfonderzoeken zullen zeker bijdragen in het snel signalenen van mogelijke problemen!

Signalen van gebitsproblemen kunnen zijn:

 • Tanden bedekt met tandsteen, te herkennen aan bruine of gele plekken.
 • Rode randen bij het tandvlees. 
 • Stank uit de bek.
 • Minder eetlust of gewichtsverlies.
 • Loszittende of verkleurde tanden.
 • Geïrriteerde reactie bij aanraking rond om de bek.
 • Kwijlen of laten vallen van eten en speeltjes.
 • Bloedingen in de mond.
 • Knarsen of klapperen met de tanden.
 • Veel drinken.
 • Oorpijn en klapperen met de oren.
 • Met de kop over de grond schuren.

Als uw dier last heeft van één of enkele signalen of heeft u twijfels over de gezondheid van het gebit, dan is het zeer belangrijk een bezoek aan uw dierenarts te brengen. De dierenarts zal dan bepalen of naast het onderzoek aan het gebit, aanvullende onderzoek nodig is, bijv. bloedonderzoek.

Voorkomen is beter dan genezen!

De meeste dierenartsenpraktijken bieden traditiegetrouw de maand februari een speciale (gratis) gebit controle aan voor hond en kat.  

Geef een reactie