Met (ver)oordelen is niemand geholpen

Beste Dobermann (dieren) liefhebbers,

Er moet ons iets van het hart! Met (ver)oordelen is niemand geholpen!

Momenteel zijn er inderdaad veel Dobermanns die een nieuw thuis zoeken en met ons geliefde ras zijn er vele andere honden, katten, knaagdieren, vogels, en andere dieren die op zoek zijn naar een nieuw onderkomen.

Gelukkig zijn er zeer veel organisaties in Nederland die zich dagelijks inzetten om voor ieder dier weer een juiste plek te vinden.

Deze organisaties kunt u helpen door het betreffende dier onder de aandacht te brengen of door zelf een plaatsje te bieden.

Het zoeken naar een juiste plek en de tijdelijke verzorging kost alle instanties veel tijd en geld. Dit gebeurt vaak op vrijwillige basis, vol overgave en met hart en ziel.

Deze dieren zijn niet geholpen met commentaren als “Het zal wel weer een corona-aanschaf zijn.” De reden voor herplaatsing van een dier is totaal niet van belang!

Afstand doen kan om uiteenlopende redenen nodig zijn en vaak gaat het om schrijnende gevallen, zowel voor het dier als voor de baasjes! Zo kan een relatiebreuk ervoor zorgen dat een dier lange dagen alleen is. Het is geen oplossing om werk op te zeggen, omdat er immers brood op de plank moet komen. Soms zijn eigenaren ongeneeslijk ziek en dan is er geen andere oplossing. En ook komt het voor dat een baasje onverwacht overlijdt en een dier alleen overblijft. Ook dan moet er een nieuw plaatsje worden gezocht. Vaak wordt vergeten dat de eigenaar ervoor kiest om via een organisatie op een verantwoorde manier  te herplaatsen in het belang van het dier. Het verdriet en pogingen om herplaatsing te voorkomen, kent niemand.

Ondoordachte aanschaf van  dieren bestaat helaas al eeuwen lang. Ervan uitgaande dat u uw dier met 100% verstand en overtuiging heeft aangeschaft, kunt u ook in een situatie terechtkomen waarin u deze zeer moeilijke keus moet maken. Heeft u er al eens over nagedacht wat er met uw dier gaat gebeuren indien u noodgedwongen toch afstand zou moeten doen? Heeft u goed geregeld waar uw dier terechtkomt indien u plotseling komt te overlijden?

U wilt werkelijk een dier via een organisatie een nieuwe kans bieden?

Dan vragen wij u vriendelijk: Maak duidelijk kenbaar wie u bent en wat u het dier te bieden heeft indien u reageert. Op deze manier is er veel sneller duidelijkheid over een juiste nieuwe match en dus ook meer kans op een nieuw onderkomen voor het dier.

Bij veel organisaties gaat er nu zeer veel tijd zitten in onnodige reacties, zoals “Wat kost de hond?” “Er staat 3 uur alleen, kan hij volgende week wel 8 uur alleen zijn?” Dit zijn twee voorbeelden, maar dit soort vragen komen voortdurend binnen en het beantwoorden hiervan kost tijd die ten koste gaat van serieuze reacties.

Het dier zelf zal nimmer oordelen over zijn situatie en de mens. Het dier is een geweldig wezen dat in staat is zonder oordeel altijd weer liefde te geven. Daar kunnen we als mensen nog wat van leren!

Het SDRN -team

3 gedachten over “Met (ver)oordelen is niemand geholpen

  1. Mooi geschreven en helemaal waar. Jullie zijn op een geweldige manier bezig om herplaatsers een nieuwe kans te bieden en verdienen een pluim voor die tomeloze inzet. Keep up the good work! Dank en succes, groet Irma Tigchelaar.

Geef een reactie