Bone Broth (bottenbouillon)

Dat bouillon (zoals kippensoep) een krachtig geneesmiddel is uit grootmoederskeuken weten we eigenlijk allemaal wel! Waarom zetten we het dan niet vaker in voor mens en dier!?

Bottenbouillon is rijk aan aminozuren, mineralen, glucosamine, collageen, vitamines en essentiële vetzuren. Bottenbouillon bevordert de spieropbouw en heeft een positief effect op de darmenflora.

Wanneer kun je bottenbouillon bijvoorbeeld goed kunt inzetten bij je hond:

 • Als jouw hond een verminderde weerstand heeft na ziekte, een operatie of ondergewicht.
 • Preventief voor een medische ingreep, bijv. castratie, sterilisatie.
 • Preventief voor of na het ontwormen en/of vaccineren.
 • Als de hond tekenen van ontstekingen vertoont, hierbij valt te denken aan ontstoken ogen, oren of een puspiemel.
 • Bij darm gerelateerde aandoeningen, ontstekingen, giardia.
 • Bij diarree (eventueel aan te vullen met een wortel/pompoensoep).
 • Als jouw hond gewrichtsklachten, zoals artrose/spondylose heeft.
 • Ondersteunend bij een drachtige teef.
 • Levenslang, dagelijks bij een hond met een auto- immuunziekte of wanneer door een operatie een deel van zijn darmpakket mist.
 • Puur als een extra boost voor het algehele immuunsysteem als de R in de maand zit!.

Bottenbouillon is niet moeilijk te maken, het vraagt enkel een flinke bereidingstijd! Op het fornuis in een grote pan of in de slow cooker minimaal 12 liefst 24 uur langzaam op lage stand laten pruttelen. Heb je het geluk in het bezit te zijn van een instantpot op druk, dan heb je in 6 uur het gewenste resultaat.

Ingrediënten:

Begin met ongeveer 1 kilo (dragende) vleesbotten. Kies het liefste voor een mooie mix aan botten en collageen- en kraakbeenrijke dierlijke delen. Bijvoorbeeld: loopvoetjes kip of eend, kippenvel, schenkel, lamsbotten,eendennekken, konijnkarkassen, en platte ribbetjes. Hele harde botten zoals mergpijp zijn niet van meerwaarde, door de botdichtheid onttrek je te weinig voedingstoffen.

Tip:

 • Varieer in botten van diverse diersoorten, wanneer je weer een nieuwe pan gaat maken!
 • Bewaar je eigen botjes van bijv kip, karbonade, spareribs, lamskoteletten, enz. in een ziplock-zak in de vriezer om later te kunnen gebruiken voor je bouillon.

Doe alle botten in de pan, zorg ervoor dat het flink onder water staat, doe er 2 eetlepels,fijn gedroogd zeewier bij (bijv. van Jacob Hooy) en een scheutje goede appel of natuurnazijn (bijv. van Tromp&Rueb).  De azijn is om de mineralen en andere voedingsstoffen te onttrekken uit de botten. Als de bouillon goed getrokken heeft,dan laat je het een klein beetje afkoelen, haal de botten eruit en daarna zeef je alle (kleine)botjes eruit door het over te gieten in een grote kom met een zeef erop. (zelf schep ik tussendoor het hard geworden vet er altijd nog af) Dit zet je in de koelkast. Na een nachtje koelkast merk je dat het een grote gelatine-massa is geworden ; dan is-ie goed gelukt! De vleesresten haal je van de overgebleven botten af en die geef je als snack tussen door aan je hond. De overgebleven, leeg getrokken botten gooi je weg. Ik doe alles zelf in een ijsblokjesvorm of in porties in ziplock- diepvrieszakken.

Hoeveel bonebroth geef je? Het is voedsel en geen medicijn dus je kunt ongeveer 3 eetlepels per dag over het voer doen.

Tip: op internet is veel informatie beschikbaar over bonebroth voor honden met en zonder toevoegingen van (groenten) super food.(Wij hebben het recept geplaatst zonder toevoegingen van groenten omdat wij zelf losse gevarieerde groentenmix maken voor de honden)

Ben je niet zelf van de kokkerel, dan kun je bottenbouillon tegenwoordig ook kant-en-klaar (online) kopen. Koop geen kant-en-klare bottenbouillon die voor mensen is gemaakt. Je hebt grote kans dat daar zout en peper in is gegaan en dat wil je niet voor jouw hond.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Check de gezondheid van jouw dier! Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte! Weten wat u zelf geregeld kunt doen aan zelfonderzoek.                                            

Artikel nog eens nalezen https://dobermannrescue.me/check-uw-hond-zijn-gezondheid/

Geef een reactie