Wortelsoep

Moro’s wortelsoep

Wortelsoep is een oud huismiddeltje dat een speciale helende werking heeft bij darminfecties en diarree, dus bij ongewenste bacteriën. Het werkt voor mensen, maar ook voor honden. Wortelsoep stopt de ontlasting niet, maar helpt het natuurlijke proces om ongewenste bacteriën het lichaam te laten verlaten. Het ondersteunt direct het herstel! Standaard zie je dat als een hond diarree heeft, het advies gegeven wordt om rijst en kip te geven. Maar wat als je hond allergisch is voor kip en ook niet tegen granen kan? Dan is wortelsoep – zeker als ondersteuning – een uitkomst! Natuurlijk is het raadzaam om bij darmklachten je dierenarts te raadplegen, vooral als je hond langer dan 2 dagen diarreeklachten heeft en puppy’s of oudere zwakkere honden al na 1 dag. Bij koorts, sloomheid, lusteloosheid of bloed in de ontlasting, raadpleeg ALTIJD DIRECT een dierenarts!

Het recept voor wortelsoep:

  • 500 gram wortelen, bij voorkeur biologisch.
  • Was de wortelen, snij de uiteinden en lelijke plekken eraf, indien nodig, en schil of rasp ze.
  • Snij de wortelen in kleine stukken en zet met 1 liter op het vuur.
  • Breng het aan de kook en draai het vuur lager zodat het zachtjes kan koken.
  • Laat de soep minimaal 1,5 uur koken: zodat de wortelen goed tot prut worden gekookt.
  • Pureer de soep met de staafmixer of prak die heel fijn met een vork.
  • Vul de soep aan met gekookt water tot je weer een liter hebt. De soep moet net zo dik zijn als yoghurt.

De soep is nu klaar, laat het goed afkoelen voor gebruik. (Je kunt de soep prima invriezen, zodat je altijd standaard een voorraadje hebt.)

Een kieskeurige hond of gewoon extra verwennen: voeg een eetlepel honing toe, wat gekookte fijn gesneden stukjes kippendij of vul aan met extra mineralen, bijv. Heilaarde  (ongeveer 1 theelepel per dag).

Geen keukenprinses? Er is kant- en- klare biologische wortelsoep met kurkuma verkrijgbaar via internet.

Hoeveel en wanneer geef je de soep? Kleine honden 100 ml, middelgrote 250 ml en grote ongeveer 500 ml verdeeld over 4 a 5 porties per dag. Je kunt niet snel overvoeren met deze soep. Het bevat veel vocht wat je hond juist zo hard nodig heeft bij diarree, want de kans op uitdroging ligt op de loer. Je geeft de soep minimaal 30 minuten voor zijn aangepaste of huidige voer.

Werkt de wortelsoep? Bekijk de ontlasting, hierin mag je duidelijk een oranje sliert (minimaal 4 tot 5 cm) zien. Is deze korter, dan mag je de volgende keer meer geven.

Aanvullende informatie:

De lang gekookte wortelmassa bevat bepaalde suikermoleculen, oligosachariden genaamd. Deze suikermoleculen dragen bij aan een extra bescherming en ondersteuning van de darmwand. De ziektekiemen kunnen zich niet meer aan de darmwand hechten om daar hun schade aan te richten, maar zullen met de ontlasting mee het lichaam verlaten. Diarree wordt meestal veroorzaakt door een infectie, door bacteriën of door een virus. Het lichaam reageert op deze infectie door deze indringer zo snel mogelijk te willen lozen en zo ontstaat diarree! Veel middelen tegen diarree proberen enkel de ongewenste symptomen te stoppen: oftewel, ervoor te zorgen dat de ontlasting het lichaam minder makkelijk verlaat. Maar eigenlijk is dit een verkeerde oplossing, want de ongewenste bacteriën blijven dan nog langer in het lichaam! Vaak wordt er direct antibiotica voorgeschreven die de slechte bacteriën doodt. Hiermee worden echter ook goede bacteriën gedood waardoor de darmen nog gevoeliger worden. In de praktijk zie je vaak dat darminfecties terug komen na een antibioticakuur. In gevallen van ernstige infecties is antibiotica absoluut een must, maar bij lichtere vormen is het eigenlijk vechten tegen de bierkaai.

Professor Dr. Ernst Moro, de uitvinder. Rond 1980 werkte Ernst Moro in diverse kinderziekenhuizen waar destijds veel kinderen stierven aan de gevolgen van diarree. Moro deed veel onderzoek naar de werking van goede en slechte bacteriën in het spijsverteringskanaal. Gedurende zijn onderzoeken ontdekte hij de werking van gekookte wortelsoep. Hiermee wist hij in de praktijk de kindersterfte met 50% terug te brengen. In 2002 is uit onderzoek gebleken dat de speciale suikermoleculen verantwoordelijk zijn voor de goede werking. En tegenwoordig (2009) weten we uit onderzoek dat Moro’s wortelsoep helpt bij diarreeklachten die worden veroorzaakt door bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica.

Geef een reactie